Wybór między kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, jaką zapewnia nam producent. Jak w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – zalety
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Skutkiem tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie poprawniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu ekskluzywny rodzaj kawy nie traci na wartości wskutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety
Kawa mielona jest imponującą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz nadal zależy nam na należytej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się rewelacyjną kawą.
W doborze solidnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna odszukać się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.