Polska kuchnia ma śliczne tradycje i do dzisiaj w rejonach spożywa się standardowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je przyrządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać oraz dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i doliczyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najpoprawniej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarnują oraz przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich należy też węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno wykorzystywane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
kuchnia polska Kraków
Kaszuby są niesłychanie bogate w ryby, właśnie dlatego kuchnia ta tak często je stosuje. Na przeróżne sposoby, w wielu przypadkach ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w przeróżne, wyśmienite zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Współcześnie zwykle zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych lokalnych zup należy również krupki.